Meest gelezen

  1. 'Steeds korter...
  2. Eerste...
  3. Google brengt...
  4. World Wide Web...
  5. Vernieuwde website

Per categorie

  1. Nieuws

Zoek nieuws

Voer hieronder uw zoekterm in:

Thumbnail

Eerste internetverbinding veertig jaar geleden gemaakt

Vandaag is het precies veertig jaar geleden dat de eerste verbinding over Arpanet werd gemaakt. Op 29 oktober 1969 om half elf 's avonds werd een dataconnectie gerealiseerd tussen de universiteit van Los Angeles en die van Stanford.

p het moment dat deze eerste verbinding een feit werd, was het in Nederland overigens al 30 oktober. Arpanet, een project van de Amerikaanse defensie-onderzoeksinstelling Arpa, stond aan de basis van internet zoals we dat nu kennen.

Uiteraard was Arpanet niet de enige belangrijke schakel in de ontwikkeling van het internet: tcp/ip, Cyclades en de opsplitsing van Arpanet in een leger- en onderzoekstak droegen eveneens veel bij. Ook het www was van groot belang; deze toepassing van het internet - die door velen als synoniem voor 'internet' wordt gebruikt - zorgde ervoor dat het internet in sneltreinvaart populair kon worden onder 'gewone' gebruikers. 

Piet I40JRInternetpionier Piet Beertema zorgde er in 1988 voor dat het Centrum voor Wiskunde en Informatica, waar hij werkte als systeembeheerder, werd aangesloten op het internet. Dat was niet alleen de eerste Nederlandse aansluiting op het internet, maar ook de eerste niet-militaire verbinding buiten de Verenigde Staten.

Het kostte volgens Beertema aardig wat moeite voordat het Amerikaanse ministerie van Defensie toestemming gaf voor de aansluiting van het CWI. Niet alleen was internet in die tijd sowieso nog erg gesloten - alleen militaire instellingen en onderzoeksorganisaties mochten er gebruik van maken -, ook werd Europa nog gezien als een veiligheidsrisico, aldus Beertema tegen Tweakers.net.

 Bron: Tweakers.net


datum Nieuws datum 30-10-09 13:45
KvK 09179846 Tel. +31(0)6 2080 1943 BTW NL125919785B01